GALDHØPIGGEN https://www.visitjotunheimen.com/experience-jotunheimen/hiking-and-outdoor-activities/mountain-hikes/galdhopiggen
Galdhøpiggen on Norjan ja Pohjoismaiden / Pohjois-Euroopan korkein vuori Jotunheimenin vuoristoalueella Lomin kunnassa. 2469 metriä merenpinnan yläpuolella olevalta huipulta avautuu huikea panoraama Norjan vuoristoon. Tältä Norjan suurimmalla Jotunheimenin vuoristoalueella
löytyy noin 50 vuorenhuippua, jotka ovat korkeammat kuin 2000 metriä. Mainittakoon, että Suomen korkein (Halti) huippu on 1361 m. Ensimmäisen kerran Galdhøpiggenin huipulle kiivettiin onnistuneesti vuonna 1850.
Galdhøpiggenin voi huiputtaa Juvashyttalta (1841 m) Styggebreen-jäätikön ylittämällä, tai patikoimalla Spiterstulenin (1104 m) kautta, jolloin lähtö on metsänrajassa. Juvasshyttan kautta kulkeva reitti ylittää vaarallisen jäätikön ja sen ylittämiseen tarvitsee köysiä sekä oppaan, mutta se on lyhyempi reitti eikä korkeusero ole niin suuri kuin Spiterstulenilta.
Vaelluksen keli: vesi- ja räntäsateinen, pilvinen, usvainen, 0 - 9 astetta.
Vaelluksen aloituspaikka: Reitti alkoi Spiterstulenin parkkipaikan viereltä sijaitsevalta
sillalta n. 1100 m korkeudesta ja nousi päämäärään 2469 metriin. Aloitus tapahtui klo 9. Huipulle vaeltajia oli sinä päivänä vain muutama henkilö Spiterstulenin kautta.
Tietulli oli 150 NOK (autopay.io) ja parkkimaksu oli ilmainen yöpyjille (Spiterstulen turisthytte)
Spiterstulenista Galdhøpiggenin huipulle kulkeva reitti on merkattu kiviin maalatuilla punaisilla T-kirjaimilla (trail). Pituutta reitille tuli n. 6,5 km/suunta, ajallisesti 8,5 h (4:24 / 4:04), nousumetrejä n. 1520 ja keskivauhti 1,5 km/h erittäin kivikkoisessa maastossa pienine juomataukoineen ja vaatetuksen lisäyksineen. Vuori on suht tasaisesti nousevaa ja täynnä alkuosuuden polulla olevaa pientä kiveä ja puustoa muuttuen melko nopeasti kokonaan suuriksi kiviksi, joissa liikkuminen on haastavaa varsinkin sadekelillä. Varsinaista polkua ei enää ollut. Jokaisella askeleelle piti miettiä mille kivelle jalallaan astuisi. Lumiosuuksia oli yhteensä ehkä n. 150 m. Matkalla ohitat mm. Styggebreen jäätikön sen yläpuolelta ja ylität Svellnose 2272 m ja Keilhaus 2355 m huiput. Loppuosuudessa Keilhausen huipun jälkeen on pieni lasku ennen viimeistä nousua. Reitti menee monilta osin jyrkkien vuorenseinämien välistä Svellnose ja Keilhausen kohdalla, joista on satojen metriin pudotus. Paikoitellen tuuli ja sade oli kovaa sekä ylhäällä satoi räntää. Ylhäällä on pieni kahvila, josta saa pientä syötävää ja juomaa käteisellä tai vipps-sovelluksella ja jossa saattoi tankkauksen lisäksi hieman hengähtää ja vaihtaa vaatteita. WC:tä vaeltajille ei ollut.
Vaatetuksesta huomioitavaa: vaelluskengät, riittävästi ruokaa ja juomaa, aurinkolasit ja -voide sekä tuulen ja vedenpitävä kuoriasu. Vaelluskengät kannattaa olla vedenpitävät, sillä vuorella ylitetään puroja ja muutoinkin vuorella valuu melko paljon sulamisvesiä kastellen kengät. Myös lämpimät käsineet ja päähine voivat olla erittäin tarpeen sekä säärystimet lumen takia. Varustuksessa kannattaa huomioida, että kelit saattavat muuttua erittäin nopeasti korkealla vuorialueella.