TROLLTUNGA (PEIKONKIELI) https://trolltunga.com/

Yksi Norjan suosituimmista nähtävyyksistä, joka sijaitsee 1126 metriä merenpinnasta.
Trolltunga on vuorenseinämästä ulkoneva kallionkieleke yli 700 metriä Ringedalsvatnet-järven yläpuolella. josta aukeavat komeat maisemat alapuolella olevalle järvelle.

Vaelluksen keli: Puolipilvinen, lämpötila 10-20 astetta

Trolltunga vaellusreitin alkupiste sijaitsee lähellä Oddan kaupunkia. Alueella on 3 parkkialuetta P1, P2 ja P3. Korkeimmalta olevalta parkkialueelta P3 lähtee varsinainen vaellusreitti. P2 alueelta vaelletaan P3 alueelle asfalttietä pitkin (nousua 400 m) taikka kuljetaan pienlinja-autolla noin 3,5 km/suunta. P1 alueelta vaelletaan ensin P2 ja sitten P3 alueelle taikka kuljetaan kahdella
eri linja-autolla P1-P2 ja P2-P3. Ylimpänä olevalta P3 alueelta vaellusmatka on 10 km/suunta (korkeusero Trolltungaan 320 m ja kokonaisnousu 800 m), P2 alueelta 13,5 km/suunta (korkeusero Trolltungaan 800 m ja kokonaisnousu 1200 m) ja alimpana olevalta P1 alueelta 19 km/suunta (korkeusero Trolltungaan 1040 m ja kokonaisnousu 2000 m).

Huomasimme eri parkkialueet vasta edellisenä iltana ennen vaellusta. Lähimmälle P3 parkkipaikalle (30 paikkaa) olisit tullut varata parkkipaikka etukäteen (täynnä) ja parkkipaikalla P2 olisi 180 parkkipaikkaa. Lisäksi P2-P3 kuljetus tulisi varata etukäteen. Koska halusimme auton varmuudella P2 alueelle, heräsimme klo 3.52 ja ajoimme P2 parkkialueelle, jonne saavuimme klo 5.40. Suurin osa 180 paikasta oli jo varattu, mitä ilmeisimmin maastossa yöpyvien takia.

Paikan päällä kuulimme suomalaiselta parkkialueen hoitajalta, että P3 alueelle menevään bussiin pääsee myös paikan päällä jonottamalla. Pääsimme ensimmäisinä P3 parkkialueelle menevän bussin jonoon, joka jono alkoi täyttyä hiljalleen meidän jälkeemme (klo 6). Paikalle tuli 3 pienbussia hieman ennen klo 6.30, joilla pääsi kätevästi P3 alueen vieressä olevaan kääntöpaikkaan / varsinaisen vaellusreitin alkuun. Vaellus alkoi 6.40.

Parkkialueen hoitaja kertoi, että edellisenä päivänä torstaina oli ollut niin paljon autoja,
etteivät autot mahtuneet edes alimmalle P1 alueelle, vaan osa autoista oli jätetty kauemmaksi, jolloin vaelluksen pituudeksi tulee miltei 25 km/suunta ja suurin osa matkasta olisi tuolloin asfalttitietä. Vaelluksen jälkeen kuulimme, että osa tämän päivä tulijoista oli joutunut jättämään autonsa P1 alueelle, koska P2 oli tullut täyteen tunnin ajaksi. Tulijoiden määrä siis vaihtelee
suuresti eri päivinä ja kellonaikoina, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Parkkimaksun lisäksi veloitettiin tietullimaksu P2 alueelta yhteensä 500 NOK ja bussimaksu
P2-P3 oli menomatkalta 150 NOK/aikuinen ja paluumatkalta 100 NOK/aikuinen.
Kannattaa huomioida, että bussit kulkevat melko harvoin.

Todellinen matka vastasi ilmoitettua eli oli 10 km P3 alueelta ja vaellusaika 2 h 40
min/suunta sekä keskivauhti 3,7 km/h pienine kuvaus- ja juomataukoineen.

Reitti on pääosin kalliolla olevaa reittiä myöten ja oli vaelluksenomaista. Alkuosan reitti oli 20 min osalta polun loivaa nousua, jonka jälkeen reitti jyrkkeni kalliolla. Jyrkän osuuden vaellus kesti vajaa 35 min. Tämän jälkeen reitti nousee hieman nousujen ja laskujen aikana. Reitti oli merkitty
n. 2-2,5 m korkeine metallitolppineen / kiviin maalatuilla T-kirjaimilla (trail)

Perillä oli jo hieman jonoa Trolltungan kielekkeelle, joka jono piteni päivän kuluessa. Hyviä kuvauspaikkoja on myös hieman Trolltungan vieressä alemmalla kielekkeellä sekä myöskin Trolltungan yläpuolella.